Upper House Apartments is a 17-storey building with a bold composition conceived as a series of urban design gestures. Its volume is anchored to the west along what JCB has termed Swanston St’s 'line of continuity', and to the east along Queensbury St. This combined mass is fragmented by a ‘ravine’ that provides a naturally ventilated breezeway where occupants access their homes.

Across the upper and lower facades, a scattering of balconies and windows give the building an engaging three-dimensional quality through varying cantilevered depths and alternating window placements.

An important compositional element is the programmatic activation of level 11 as a communal space that incorporates a lounge, gymnasium and dining space that overlooks a garden roofscape. 'The Observatory' is a place where occupants can meet, rest, read, eat and reflect. The mirrored soffit to the upper form creates reflections of the gardens and social activity, providing a visual cue to the elevated garden from street level.

The upper form is composed of a white glass curtain wall that suggests a more ephemeral lightweight gloss surface, offset against the matt concrete base. The contrast between the lower and upper mass amplifies the sense of a formal break and the idea of a building which is floating across the skyline 'like a cloud'.

Awards:

AIA Victorian Architecture Awards: Best Overend Award - Multiple Housing
2015

AIA National Architecture Awards: Frederick Romberg Award for Multiple Housing
2015

Architizer A+Awards: High Rise (16+ floors)
2017

Publications:

e-architect – Upper House in Melbourne2001

Project Status:

Completed

Date:

2014

Gross Floor Area:

110 apartments / two commercial tenancies

Client:

Piccolo Developments

Consultants:

Rincovitch Consultants, ALA Consulting Engineers

General Contractor:

Hamilton Marino

Photography:

John Gollings and Shannon McGrath