JCB was engaged to retro-fit the northern half of an existing floorplate on level 4 which linked to the southern half that was retro-fitted by others.

The proposal provides 11 x 25-person classrooms arranged around a flexible and adaptable central plenary space. It also allows for a flat-floored function space (nominal 200 people) for both staff and students. This is supplemented with flexible informal breakout and formal meeting spaces, located at key nodal points to enhance intuitive wayfinding.

The design capitalises on the northern facade to capture views and daylight across an otherwise deep floorplate.

The materiality and colour palette suggest a restrained, calming and welcoming environment, rather than the vibrant primary response common in educational projects.

Project Status:

Completed

Date:

2016

Gross Floor Area:

2240 sqm

Client:

Monash College

Consultants:

NDY (Services), Bonacci Group (Structures), Marshall Day (Acoustics), NDY (AV), McKenzie Group (Building Surveyors)

Photography:

Shannon McGrath