The Coppel and Piekarski Family Disability Respite Centre offers a respite care facility for both children and adults
with varied disabilities.

The building form is fluid and sinuous, reflecting a whimsical approach that is in contrast to the standard
typology of similar facilities.

Accommodation wings are carved around landscaped areas with primary access from the living space to both
passive and active courtyards. A ‘domestic’ quality to the design with communal kitchen, dining and living areas
help to deinstitutionalise the experience.

Each courtyard provides a sculptured environment that capitalises on the northern aspect, facilitates cross flow
ventilation and provides areas for play. Dynamic canopies provide an abstracted symbolic gesture referencing the
‘Star of David’, providing sunshade, weather protection and structures to be adorned for Jewish festivals.

Project Status:

Completed

Date:

2016

Gross Floor Area:

900 sqm

Client:

Jewish Care Victoria

Consultants:

Coffery, Macleod Consulting, Watermans, McKenzie Group, Wood & Grieve Engineers, Napier & Blakeley, Land Design Partnership

General Contractor:

Timberland and Company

Photography:

John Gollings